Bitcoin is een digitale valuta. Er is een toegewijde aanhang van de munt. Het is volop in het nieuws en veel mensen dromen van vele Bticoins. Het heeft echter geen steun van een nationale bank, een regering of een soortgelijk orgaan. Niemand staat garant voor de bitcoin. Hoe kan het dan toch zo’n waardevolle munt zijn? Een goede vraag!

bitcoin begrippenDe Bitcoins ontlenen hun waarde simpelweg aan de basisrels van vraag en aanbod. Het is eigenlijk net zo bij andere valuta’s. Het enige is, dat er geen overheden zijn welke de valuta in stand houden en bijkopen of juist verkopen om de koersen te manipuleren ten gunste van hun economie. Het gaat hier puur om de vraag en het aanbod.

Goud houdt zijn waarde. Diamanten houden hun waarde. De bitcoin kan haar waarde totaal verliezen. Het is een digitale munt. Het is een munt welke niet universeel wordt geaccepteerd en  er zijn grenzen in hoe het gebruik tkan worden. Een euro of een dollar is in de hele wereld wel welkom. De Bitcoin heeft deze status (nog) niet bereikt.

Waar ontleent de bitcoin haar waarde aan?

De waarde van de bitcoin is ontstaan door de brede interesse van vele mensen in de munt. Ze zien de bitcoin als een nog waardevoller betaalmiddel dan de verschillende andere valuta’s. Doordat er ook een limiet is ingesteld aan het aantal bitcoins welke ooit op de markt gaan komen is het niet mogelijk, dat ze devalueren door een overvloed van bitcoins op de markt. Ze worden gestaat uitgegeven. Er is volop over nagedacht.

De bitcoin is dus waardevol, door eigenlijk alle zaken welke een normale munt ook waardevol maakt. Het is alleen op een aantal zaken compleet anders.

 

Leave a comment