Bitcoin is de eerste cryptocurrency. Het is in 2009 op de wereld gekomen. Het wordt inmiddels door duizenden winkeliers in de hele wereld. Wat het precies is begint met wie het heeft gemaakt. De Bitcoin is ontwikkeld door Satoshi Nakamoto met het doel om de manier waarop we geld zien te veranderen. Veel bitcoins was in eerste gebruikt op Silk Road (Een dark web handelssite) en bij het gokken. Bitcoin is het beste te omschrijven als een gedecentraliseerd digitaal betaalmiddel. Het betekent dat het is te omschrijven als internet geld. Door software en technieken worden er steeds meer Bitcoins in de circulatie gebracht.

Waar is Bitcoin gestart?

bitcoinHet idee is door Satoshi Nakamoto bedacht. Hij is de bedenker. Zijn echte identiteit is niet bekend. Hij heeft een whitepaper geschreven waarin hij de hele gedachtegang achter de Bitcoin heeft omschreven. Ook het plan hoet het op de markt gezet kan worden. De Bitcoin munten zijn vernoemd naar hem. Het zijn de Satoshis.

Waar komen ze vandaan? De Bitcoins?

Het is niet van een overheid. Ze worden niet zoals euro’s of als dollars geprint. Ze worden gemined. Het heeft meer weg van goud, als je dat zo hoort. Bitcoins worden digitaal gemined. Bitcoins worden gemined.

Wordt iedereen rijk van Bitcoins?

Niet echt. Er worden volgens de regels slechts 21 miljoen Bitcoins in circulatie gebracht. Het zal nog tot het jaar 2140 duren tot ze allemaal gemined zijn. Het is een bescherming om vraag en aanbod in balans te houden en om de waarde van de Bitcoin hoog te houden.

Is de Bitcoin legaal?

Er is geen officieel bestuursorgaan welke achter de Bitcoin zit. Is het dus legaal? Een goede vraag. Het is nieuw. Er zijn nog niet voldoende regels om het allemaal te controleren. Tot nu toe is de Bitcoin echter helemaal legaal. Het mag. Natuurlijk moet je de Bitcoin niet illegaal gebruiken. De actie is dan illegaal, maar de cryptocurrency niet natuurlijk. Hetzelfde geld wanneer je normaal geld gebruikt (euro’s of bijvoorbeeld dollars).

Waarom is de Bitcoin zo speciaal?

bitcoinEr zijn meerdere redenen waarom het zo speciaal is.

Het is een compleet gedecentraliseerde munt. Geen bank en geen overheid kan de munt controleren. De prijs is totaal afhankelijk van de vraag en het aanbod. Niemand kan de prijzen veranderen of manipuleren. Niemand is de baas over de Bitcoin munt.

De munt is volledig anoniem. Niemand kan jou verbinden aan de Bitcoins.

De transactiekosten zijn laag en er zijn minimale wachttijden. Normale transacties van valuta’s en beleggingen zijn een stuk duurder.

De blockchain. helpt bij de transparantie van de betalingen. Alle transacties worden bijgehouden en vastgelegd. Niet op naam, want anders zou de anonimiteit immers niet mogelijk zijn.  

Het is gemakkelijk om te starten met de bitcoin. Je kunt eenvoudig een Bitcoin portemonnee gebruiken en aanleggen.

Wat kun je met de Bitcoin doen?

Er zijn vele verschillende manieren om de Bitcoin te gebruiken. Je kunt er producten mee kopen op verschillende sites, documentaires meekijken, boodschappen mee doen en er zelfs een gokje te wagen. Er zijn volop mogelijkheden.

 

Leave a comment