Volgens het Centraal Planbureau, afgekort CPB, is een strengere regelgeving voor cryptovaluta nog niet nodig. Het centraal planbureau heeft in de ‘Risicorapportage financiële markten’ uitgebreid en aandacht besteed aan de cryptovaluta zoals Bitcoin. Volgends het CPB vormt de Cryptovaluta momenteel geen bedreigingen voor de financiële stabiliteit in ons Nederland wel zijn er echter risico’s waarmee we rekening moeten houden. Ook heeft het CPB geconstateerd dat de mensen momenteel hun Bitcoins niet uitgeven en vasthouden.

bitcoinDe meest interessante conclusie uit het hele rapport is dat de strengere regelgeving niet echt nodig is voor cryptovaluta. Deze conclusies komen ook overeen met die van Christine Lagarde van IMF. Het komt erop neer dat Bitcoin interessant is en het nog geen bedreiging vormt. Waar er wel voor gewaakt moet worden zijn de verschillende risico’s die het kan meebrengen.

In het rapport van het IMG is vaker aangehaald dat “blockchain beter is dan Bitcoin” terwijl dit juist ontbreekt in het rapport van CPB. Volstrekte onzin dus. Zeggen dat Blockchain de toekomst is en Bitcoin niet, is hetzelfde als zeggen dat rails interessant zijn en dat treinen eigenlijk geen toekomst hebben.

Verder staat in het rapport over de werking van cryptovaluta en blockchain en er worden ook een aantal toekomstscenario’s gepresenteerd. Echter duurt een Bitcoin transactie geen 10 minuten zoals in het rapport is opgenomen maar het vastleggen van de transactie in de Blockchain.

Verdere regelgeving niet nodig

Volgens het CPB is er geen nieuwe regelgeving nodig voor cryptovaluta omdat die er genoeg zijn op dit moment. Meer dan 63% van de onderzochte landen hebben al reguleringen ingevoerd die ook positief zijn bevonden. Ook de particuliere bedrijven die zijn aangesloten bij de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland helpen een handje mee met de zelfregulering en het bestrijden van fraude.

Maar desondanks is het toch wel lastig om Bitcoin te reguleren omdat regulering ervoort zorgt dat dat bedrijven en de dienstverleners zich verplaatsen naar of een ander land of naar een andere jurisdictie. Daarnaast zijn er ook altijd landen die in de regulering van andere landen juist een kans voor zichzelf zien. In Malta b.v. zijn er cryptocurrency-vriendelijke regelgevingen waardoor bepaalde grote cryptocurrency’s zoals Binance zijn heil daar gaat zoeken.

Doordat de regulering bijna altijd is gericht op de centrale partijen is het moeilijk om het te reguleren.

Bij Bitcoin is door het decentrale karakter en door het peer-to-peer karakter erg lastig te bepalen waar de restrictie zou moeten worden ingevoerd. Partijen zoals exchanges en wisselkantoren worden genoemd als een aangrijpingspunt waar de regulering momenteel zeer effectief kan zijn.

Het allerbelangrijkste aspect waarom verdere regulering op dit moment niet nodig is omdat de Bitcoin en de andere cryptovaluta niet groot genoeg zijn om een reëel gevaar te vormen voor de bestaande financiële wereld. De complete marktwaarde van de cryptovaluta komt op dit moment overeen met grofweg 0,4% van de aandelen markt en is 0,9% van al de money welke in omloop is.
Hierdoor kan met gerust gesteld worden dat de CPB daarom cryptocurrency laat groeien maar het wel in de gaten houd. Hopende dat het al niet te laat is als ze willen ingrijpen.

 

Leave a comment